Atletiek in Houten

Historie – Atletiek in Houten

Niet iedereen weet dat er in Houten aan atletiek wordt gedaan, toch wordt er al sinds 1996 training gegeven. Eerst in de openbare ruimte, later bij SV Houten op een klein sprintbaantje van sintels, een verspringbak en een gedeelte met zand voor werponderdelen. Deze trainingen voor de jeugd in Houten worden verzorgd vanuit Atletiekvereniging Hellas Utrecht.

Afbeelding: buitenlocatie op Sportpark SV Houten (april 2019)

Omdat dit baantje een ondergrond heeft van sintels (gemalen gravel), vraagt dit voor een veilig gebruik intensief onderhoud. Uitgesleten delen moeten regelmatig opgevuld dan wel geëffend en gerold worden. Gras en mos moest regelmatig worden verwijderd. Een ondergrond van sintels geven de atleet geen optimale grip, zeker in combinatie met afgevallen bladeren. Na een regenbui werd training geven moeilijk vanwege de vele modderplassen.

In 2018 is een groep ouders gestart om verschillende zoeklocaties voor een nieuwe trainingsaccommodatie in Houten in beeld te brengen die voldoet aan de kwaliteitseisen van de huidige tijd en die doorgroeimogelijkheden biedt.

Stichting Atletiek Houten

Stichting Atletiek Houten is eind 2019 speciaal opgericht om een trainingsaccommodatie voor de sport atletiek in Houten te realiseren. Vanuit deze stichting zijn afspraken gemaakt met de gemeente Houten, Hellas Utrecht, Stichting Een Leven Bewegen en het Sportpunt Houten voor de aanleg van een geschikte trainingsaccommodatie op sportpark de Meerpaal. Mede dankzij een aanzienlijke financiële you bijdrage van het Sportfonds Houten zijn de plannen voor deze trainingsaccommodatie voor de jeugd in 2022 gerealiseerd. Deze accommodatie bestaat uit een 60-meter sprintbaan, een verspringbak, hoogspringfaciliteiten en voorzieningen voor kogelstoten en speerwerpen. Daarnaast is in een beweegplein met verschillende toestellen voorzien.

Toekomst: “droom groot, begin klein”

Atletiek is een sport waarin meerdere onderdelen aan bod komen. Atletiek -en met name hardlopen- is erg populair. Het past bij de tijdgeest om fit en gezond te willen zijn. Onze droom is dat Houten de beschikking krijgt over een sportvoorziening/-park, waar de inwoners van de gemeente Houten op een atletiekbaan kunnen sporten en op die manier kunnen werken aan hun gezondheid én waar dromen uit kunnen komen voor zowel jong als oud en zowel op recreatief- als op wedstrijdniveau.